четвер, 28 листопада 2013 р.

ВСТУП
Завдяки своїй дуже великій кількості й різноманітній діяльності птахи відіграють у природі досить значну роль. Підраховано, що на земній кулі живе близько 100 млрд. птахів. Усі вони щодня з’їдають велику кількість рослинної і тваринної їжі й цим самим істотно впливають на живу природу, особливо на чисельність комах і дрібних гризунів. Нерідко птахи самі стають їжею для інших тварин. Таким чином птахи є важливою ланкою в ланцюгу живлення живих організмів.
Птахи сприяють розповсюдженню насіння. Вони скльовують соковиті плоди горобини, бузини, брусниці, черемхи, чорниці та багатьох інших рослин і, перелітаючи з місця на місце, викидають разом із послідом непошкоджені насінини. Саме завдяки птахам важкий плід дуба — жолудь — опиняється далеко від свого дерева. Сойки та інші птахи, які живляться жолудями, переносять їх на велику відстань і часто гублять. Колібрі й нектарниці, живлячись, подібно до багатьох комах, квітковим нектаром, запилюють квітки деяких тропічних рослин.
Значення птахів для людини залежить головним чином від тієї ролі, яку вони відіграють у природі. Усі комахоїдні птахи вважаються корисними, бо вони знищують комах, насамперед різних масових шкідників культурних та цінних дикорослих рослин. Тому так важливо оберігати птахів і приваблювати їх на поля, городи, у сади. Безперечно, корисні для людини й хижі птахи: вони у великій кількості знищують дрібних гризунів — шкідників польових культур і поширювачів багатьох інфекційних захворювань (чуми, жовтяниці тощо).
На багатьох диких птахів існує промислове й спортивне полювання. Полюють з промисловою метою переважно на куриних птахів (куріпок, рябчиків, тетеревів, фазанів), а з водоплавних на качок та гусей.
Пташиний послід, який містить велику кількість солей азоту й фосфору, є прекрасним добривом. У місцях, де гніздиться багато птахів, іноді нагромаджується така велика кількість посліду (гуано), що його розробляють промисловими методами.Пташині пера мали велике значення в історії культури, бо ними користувалися для писання від часів Римської імперії до середини минулого століття. Вироби з металу, якими тепер ми пишемо, за традицією теж називають перами.
Птахи- прекрасні. Тільки вони щороку мігрують з далекої півночі на далекий південь і повертаються назад. Вони найбільш солодкоголосі. Тільки вони можуть розмовляти людською мовою і наслідувати голоси інших тварин. А ще вони - телепати і віщуни, здатні передбачати майбутнє. До речі, голуб - християнський символ Святого Духа...
У давніх слов'ян символом сили був сокіл. В їхній міфологи він перебував на верхівці світового дерева. Полювання з ним - атрибут княжого двору, знаті. Сокіл у фольклорі протиставляється вороні, як втіленню злих, темних сил: "Де соколи літають, там ворону не пускають". У пізнішому українському фольклорі сокіл символізує козацьку силу й честь.

Продовження в посиланні 
НАПОВНІТЬ СВІЙ САД ПТАШИНИМ СПІВОМ

Немає коментарів:

Дописати коментар